Vad är WCAG?
Först och främst måste vi sätta oss in i vad detta innebär och vi börjar med ”Web Content Accessibility Guidelines”, eller kort WCAG. Det är den standard som används för att mäta tillgänglighet på webben och således används för att avgöra om din webbplats -eller app uppfyller kraven för tillgänglighet på webben. Det nya tillgänglighetsdirektivet innebär en betydande förändring för alla som driver en webbplats, och det är viktigt för alla företag och organisationer att förstå vad dessa förändringar innebär och hur de påverkar just er verksamhet. Riktlinjerna är avsedda att göra webbinnehåll mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar, inklusive syn- och hörselnedsättningar, rörelsebegränsningar och kognitiva begränsningar.
När börjar lagen gälla och vem gäller det?
Den 28 juni 2025 träder den nya lagstiftningen i kraft som kommer att kräva att alla webbplatser och digitala verktyg uppfyller kraven på digital tillgänglighet. Tidigare något som främst gällde offentliga aktörer, omfattar även nu privata företag som tillhandahåller varor eller tjänster till konsumenter i Sverige. (Undantag finns).
Vad behöver man som företagare/webbplatsägare göra?
Den standard som sätts som miniminivå är: WCAG 2.1 och den i sin tur delas in i tre ambitionsnivåer – A, AA, AAA. Skalan går från grundläggande nivå (A) till avancerad och maximal tillgänglighet (AAA). Företag ska enligt tillgänglighetsdirektivet 2025 följa minst AA-nivån.
För att uppfylla de nya kraven bör företagare och webbplatsägare börja med redan nu att granska sin nuvarande webbplats mot WCAG 2.1 nivå AA-riktlinjerna. Detta kan innebära att:
- Revidera visuellt innehåll: Säkerställ att textkontrasten är tillräcklig, att bilder har alternativ text och att videor har textning.
- Anpassa navigering: Webbplatsen ska kunna navigeras och användas enbart via tangentbordet och vara kompatibel med skärmläsare.
- Säkerställ komptabilitet: Språket och funktioner ska begripligt och det ska gå att använda med olika typer av webbläsare.
- Testa och validera: Kontinuerliga tester med verktyg som simulerar olika funktionsnedsättningar samt feedback från faktiska användare med funktionsnedsättningar.
Vad händer om man inte följer den nya WCAG-lagen?
Att ignorera de nya tillgänglighetskraven kan bli kostsamt på flera sätt. Böter på upp till 10 miljoner kronor, och juridiska påföljder som att din produkt kan förbjudas. Men även bestraffningar på mjukare värden, som minskad försäljning, uteslutning ur upphandlingsprocesser för att nämna några.
När det kommer till webbutvecklingsutgifter kan det bli dyrare ju längre man väntar med att anpassa sin webbplats.
Dessutom finns risken att man tappar en kundgrupp vilket i sin tur kan leda till negativ publicitet och i långa loppet kan bristande tillgänglighet kan skada företagets rykte.
WCAG 2.1 eller 2.2?
Den svenska lagstiftningen har dock ännu inte officiellt antagit WCAG 2.2 som standard. För närvarande är det WCAG 2.1 nivå AA som gäller enligt lagkraven.
Det är dock klokt att börja bekanta sig med WCAG 2.2, eftersom framtida lagstiftning sannolikt kommer att uppdateras för att inkludera de senaste riktlinjerna. Genom att implementera WCAG 2.2:s rekommendationer kan ditt företag ligga steget före och säkerställa ännu bättre tillgänglighet för alla användare.
Hur kan vi på Lightweb hjälpa till?
På Lightweb har vi expertis inom att skapa tillgängliga webbplatser som inte bara följer lagkrav utan också förbättrar användarupplevelsen för alla. Vi erbjuder:
- Tillgänglighetsrevisioner: Vi granskar din befintliga webbplats och identifierar områden som behöver förbättras och justeras för att möta WCAG-kraven.
- Anpassad design och utveckling: Vårt team implementerar nödvändiga förändringar för att säkerställa att din webbplats är tillgänglig.
- Utbildning och support: Vi hjälper ditt team att förstå webbtillgänglighetens principer och hur man upprätthåller standarderna över tid.
Med införandet av det nya tillgänglighetsdirektivet är det viktigare än någonsin att agera snabbt för att säkerställa att din webbplats är tillgänglig för alla användare och uppfyller de högst ställa WCAG-kraven. Lightweb är här för att stödja dig genom varje steg på vägen mot en mer inkluderande digital närvaro.
Behöver du hjälp med WCAG? Kontakta oss