WordPress 5.0 introducerar Gutenberg

 

Ett helt nytt sätt att publicera innehåll på din webbplats.

Den 19/11 är WordPress 5.0 schemalagd att lanseras. Den nya versionen kommer med den nya innehållseditorn “Gutenberg”. Den kanske största uppdateringen och förändringen för WordPress på väldigt, väldigt länge. Denna uppdatering kommer påverka alla webbplatser som kör WordPress. Så var redo. Läs vidare här för att ta reda på hur du och din webbplats gör er redo för nästa major release av WordPress.

 

Först lite historia. 
I över 15 år har WordPress revolutionerat sättet att publicera innehåll på nätet. Användarbasen växer konstant och WordPress är sedan länge världens mest använda publiceringsverktyg. En av de stora fördelarna med WordPress är just enkelheten, att hantera och publicera innehåll på ett enkelt sätt. Det tillsammans med flexibiliteten, säkerheten, skalbarheten och tillgången till duktiga webbyråer har gjort WordPress till ett alternativ för alla typer av verksamheter och webbplatser, oavsett om du driver en personlig blogg, arbetar på ett mindre företag eller driver ett internationellt bolag med väldigt höga krav på er webbplats.

För att skriva innehåll i WordPress så använder man sig traditionellt av den inbyggda “editorn”, som är av typen WYSIWYG (What you see is what you get). Dagens editor har hängt med ganska länge och främsta anledning till det är nog för att den fungerar, är enkel att hantera och den påminner lite om Word. Men i ärlighetens namn så känns den lite old fashion.

Sedan ett par år tillbaka har tema och pluginsförfattare världen över tagit fram visuella editorer som väldigt många webbplatser nu använder och föredrar. De visuella editorerna låter dig på ett visuellt och enkelt sätt kan arbeta med “block”, kolumner och andra visuella element, istället för att bara skriva en text rakt upp och ner.

 

Gutenberg – den nya editorn. Av WordPress för WordPress.

Äntligen har WordPress kommit ikapp denna utveckling… Snart är WordPress 5.0 här och med version 5 av vårt favoritverktyg kommer en helt ny editor att introduceras – Gutenberg.

Gutenberg utlovar en helt ny upplevelse när du skriver och publicerar innehåll på din webbplats.

Den stora skillnaden mellan Gutenberg och den tidigare editorn är “Blocks”. Blocks innebär att du utan djupgående tekniska kunskaper kan bygga, layouta och skapa dina egna skräddarsydda lösningar för inlägg och sidor. Du slipper helt enkelt tänka på tekniken och kan fokusera på ditt innehåll.

Din webbyrå kommer i sin tur kunna designa, utveckla och skräddarsy block efter just dina behov, men Gutenberg skeppas med en hel drös förinställda blocks, bl.a:

 • Rubrik
 • paragraf
 • Citat
 • Bild
 • Galleri
 • Video
 • Ljud
 • Kolumner!!
 • Filer
 • Kodblock
 • Listor
 • Knappar
 • och mycket mer.

 

Gutenberg innebär en stor förändring – så var redo.

Det är viktigt att inse att en så pass stor förändring som Gutenberg inte bara är en ny upplevelse för din innehållshantering och sättet att administrera din WordPress-sida på. Det kan också innebära en stor förändring för hela din webbplats.

Det är viktigt att du gör dig redo för WordPress 5.0 och Gutenberg, konsultera någon kunnig, se till att du har backuper och en plan redo för din migrering till WordPress 5.0. En bra metod för att säkerställa att din webbplats är redo för de nya förändringarna är att ha en utvecklingsserver där du kan uppdatera och testa nya WordPress 5.0 och Gutenberg, innan du utför uppdateringen på din live-sajt.

Det är inte bara ditt innehåll som kan komma att påverkas av den nya förändringen. Var även noggrann med att kontrollera att ditt tema och dina plugins är kompatibla med den nya versionen.

 

Kort checklista
– gör dig redo för WordPress 5.0 och Gutenberg.

 

 • Se till att du har en backup av din sajt.
 • Ha en utvecklingsmiljö där du genomför uppdateringen och kan testa innan du introducerar förändringarna till din webbplats live.
 • Dubbelkolla att dina plugins har stöd för den senaste versionen av WordPress. (Framförallt om du har plugins som använder sig av “Custom meta boxes” och interagerar med ditt innehåll, te.x Advanced Custom fields, Yoast SEO, All in one SEO pack, för att nämna några).
 • Dubbelkolla att ditt tema har stöd för den senaste versionen av WordPress.

 

Läs mer om Gutenberg.

 

Behöver du hjälp med din webbplats eller är du orolig för hur Gutenberg kommer påverka din webbplats? tveka inte att kontakta oss på Lightweb Webbyrå Stockholm

Hej! Jag heter David och är kundansvarig.

Ring mig på 070 996 99 92 eller maila på david@lightweb.se så hjälper jag dig!